دوره 20، شماره 6 - ( شهریور 1401 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 488-479 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nourizadeh R, Fartash F, Sattarzadeh N, Molaee G, Mohaddes M, Abdoli-Najmi L. COMPARISON OF THE SUPPORTIVE EFFECT OF A DOULA WITH A SELECTED TRAINED COMPANION DURING CHILDBIRTH ON THE FEAR AND SATISFACTION OF CHILDBIRTH IN TEENAGE MOTHERS. Nursing and Midwifery Journal 2022; 20 (6) :479-488
نوری‌زاده رقیه، فرتاش فرشته، ستارزاده نیلوفر، ملایی گلناز، محدث مهناز، عبدلی نجمی لیلا. مقایسه تأثیر حمایتی دولا در زایمان با همراه آموزش‌دیده منتخب بر ترس و رضایت از زایمان در مادران نوجوان. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (6) :479-488

1- دانشیار گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- کارشناس ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3- دانشیار گروه مامایی، دانشکده پرستاری ومامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4- کارشناس مامایی، بیمارستان طالقانی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5- کارشناس ارشد مدیریت، بیمارستان طالقانی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
6- دانشجوی دکتری مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، leilanajmi97@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: با توجه به ارتباط سن کم مادر با ترس از زایمان نیاز به حمایت عاطفی حین لیبر در مادران نوجوان بیشتر از بزرگ‌سالان است. این مطالعه با هدف مقایسه تأثیر حمایتی دولا در زایمان با همراه آموزش‌دیده منتخب بر ترس و رضایت از زایمان در مادران نوجوان شده است.
مواد و روش کار: این کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 54 مادر نوجوان نخست­زای مراجعه‌کننده به مرکز آموزشی-درمانی طالقانی، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. شرکت‌کنندگان به روش بلوک‌بندی تصادفی به دو گروه برخوردار از حمایت دولا (مداخله) و برخوردار از حمایت همراه منتخب (کنترل) طی فاز فعال لیبر تا دو ساعت پس از زایمان تقسیم شدند. ابزار جمع‌آوری داده­ها شامل مشخصات دموگرافیک و مامایی، پرسش­نامه ترس از زایمان ویجما، مقیاس رضایت از زایمان مک کی و پرونده زایمان مادران بود. داده­ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 آنالیز و به کمک آزمون­های مجذور کای و ANCOVA آنالیز شدند.
یافته‌ها: میانگین نمره ترس از زایمان در گروه مداخله 1/20 ±11/64 و در گروه کنترل 5/20 ±26/73 و تفاوت بین دو گروه ازنظر آماری معنی­دار نبود (تفاوت میانگین 15/9-، فاصله اطمینان 9/19- تا 65/1، 1/0=p). بااین‌حال، میزان رضایت از زایمان در گروه مداخله (7/14±73) به‌طور معنی‌داری بیشتر از گروه کنترل (6 ±4/63) بود (تفاوت میانگین 6/9، فاصله اطمینان 6/15 تا 6/3، 003/0=p).
بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به مؤثر بودن حضور دولا بر کاهش ترس از زایمان و افزایش رضایتمندی مادران نوجوان، پیشنهاد می‌گردد حمایت دولا به‌عنوان یکی از مداخلات اداره لیبر در مادران نوجوان مدنظر قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی