دوره 20، شماره 8 - ( آبان 1401 )                   جلد 20 شماره 8 صفحات 676-665 | برگشت به فهرست نسخه ها

Besharati R. FACTORS AFFECTING BLOOD PRESSURE IN CHILDREN AND ADOLESCENTS IN KASHMAR, IRAN. Nursing and Midwifery Journal 2022; 20 (8) :665-676
بشارتی رضا. بررسی عوامل مؤثر بر فشارخون در کودکان و نوجوانان شهرستان کاشمر. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (8) :665-676

استادیار، گروه پرستاری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر، کاشمر، ایران ، rezabesharati@ymail.com
پیش‌زمینه و هدف: تغییرات فشارخون از اهمیت ویژه‌ای در تأمین سلامتی کودکان برخوردارند. عوامل مختلفی بر فشارخون در آنان تأثیر می‌گذارد. این مطالعه باهدف تعیین عوامل مؤثر بر فشارخون در کودکان و نوجوانان انجام شد.
مواد و روش کار: در این پژوهش توصیفی-مقطعی تعداد ۱۲۸۲ دانش‌آموز ۷ تا ۱۲ ساله شهرستان کاشمر به روش‌های نمونه‌گیری خوشه‌ای و تصادفی از 49 مدرسه موردمطالعه قرار گرفتند و بعد از اندازه‌گیری فشارخون، وزن، تعداد نبض، قد، BMI و جمع‌آوری اطلاعات دموگرافیک و پزشکی نمونه‌های پژوهش، داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 و از طریق آزمون تحلیل واریانس مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: تعداد ۵۳۶ پسر و ۷۴۶ دختر در این مطالعه شرکت کردند. عامل جنسیت در تمام سنین بین ۷ تا ۱۲ سال بر روی فشارخون دیاستولیک و سیستولیک تأثیر داشت (0001/0=p). عوامل قد، تعداد نبض، وزن و BMI بر فشارخون تأثیر داشتند و فقط در سن ۷ سالگی (379/0=p) بین قد و فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و در 12 سالگی (239/0=p) بین قد و فشارخون سیستولیک ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد. سابقه خانوادگی پرفشاری خون، تنها در سن 8 سالگی بر روی فشارخون دیاستولیک تأثیر داشت (028/0=p).
بحث و نتیجه‌گیری: عوامل جنسیت، وزن، تعداد نبض، قد، BMI، و سابقه خانوادگی هیپرتانسیون بر فشارخون کودکان و نوجوانان مؤثر بودند با توجه به تفاوت‌های موجود بین نتایج این تحقیق با مطالعات دیگر، استفاده از آن‌ها در زمینه پیشگیری منطقه‌ای پرفشاری خون توصیه می‌شود.

واژه‌های کلیدی: فشارخون، کودکان، نوجوانان، قد
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پزشکی