دوره 20، شماره 10 - ( دی 1401 )                   جلد 20 شماره 10 صفحات 852-842 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rajani F, Sharifi N, Tayebi N, Akbarzadeh M. COMPARISON OF THE CORRELATION OF POSTPARTUM STRESS DISORDER IN VAGINAL AND CESAREAN DELIVERY WITH SOCIAL SUPPORT AND FERTILITY CHARACTERISTICS OF MOTHERS. Nursing and Midwifery Journal 2023; 20 (10) :842-852
رجنی فاطمه، شریفی نسرین، طیبی نعیمه، اکبرزاده مرضیه. مقایسه‌ی همبستگی اختلال استرسی پس از زایمان در زایمان واژینال و سزارین با حمایت اجتماعی و خصوصیات باروری مادران. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (10) :842-852

1- کارشناسی ارشد مامایی، دانشکده پرستاری ومامایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- استادیار گروه پرستاری، دانشکده پرستاری ومامایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- مرکز تحقیقات بیماری‌های غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی بم، بم، ایران
4- استادیار گروه مامایی، مرکز تحقیقات مادر-جنین، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران (نویسنده مسئول) ، akbarzadm@sums.ac.ir
پیش‌زمینه و هدف: شیوع اختلال استرسی پس از زایمان در زنان دو برابر بیشتر از مردان است که ممکن است تحت تأثیر تجربیات زایمان، اختلالات هورمونی، رویدادهای استرس‌زای زندگی باشند. این مطالعه باهدف مقایسه‌ی همبستگی اختلال استرسی پس از زایمان در زایمان واژینال و سزارین با حمایت اجتماعی و خصوصیات باروری مادران انجام شده است.
مواد و روشها: مطالعه از نوع مقطعی بود که مجموعاً تعداد 720 زن نخست زا و چند زا در سال 1399 که 8-6 هفته از زایمان آن‌ها سپری شده بود، به روش تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‌های اطلاعات فردی و باروری، مقیاس علائم اخـتلال اسـترس پـس از ترومای زایمان و سطح حمایت اجتماعی مادران که از طریق مصاحبه ساختارمند حضوری تکمیل گردیدند.
یافته‌ها: مادران در هردو گروه از حمایت اجتماعی بالای 80% برخوردار بودند. در هر دو گروه بین اختلال استرسی پس از زایمان و حمایت اجتماعی ارتباط منفی و معنی‌داری دیده شد (P<0.0001). در گروه با زایمان طبیعی بین استرس با سابقه بستری در بیمارستان (P<0.01) و وضعیت بارداری ازنظر همسر (P=0.012) ارتباط معنی‌دار دیده شد.
نتیجه‌گیری: اگرچه اکثر مادران دو گروه از حمایت اجتماعی مناسبی برخوردار بودند، اما در هر دو گروه بین اختلال استرسی پس از زایمان و حمایت اجتماعی ارتباط منفی و معنی‌داری دیده شد، هرچند که ارتباط استرس با حمایت اجتماعی در گروه با زایمان طبیعی نسبت به گروه سزارینی قویتر بود. این مطالعه زمینه درک بهتری از اختلال استرسی پس از زایمان جهت تشخیص و مداخله‌ی زودهنگام را می‌دهد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی