دوره 20، شماره 12 - ( اسفند 1401 )                   جلد 20 شماره 12 صفحات 963-954 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hadian Shirazi Z, Noeizad Z, Pourahmad S, Bahrami R, Edraki M. THE EFFECT OF PROVIDING SPIRITUAL CARE BASED ON THE " GHALBE SALIM " MODEL TO MOTHERS ON SOME PHYSIOLOGICAL VARIABLES OF PREMATURE BABIES HOSPITALIZED IN NEONATAL INTENSIVE CARE UNITS. Nursing and Midwifery Journal 2023; 20 (12) :954-963
هادیان شیرازی زهرا، نوعی‌زاد زینب، پوراحمد سعیده، بهرامی رضا، ادراکی میترا. تأثیر ارائه مراقبت معنوی مبتنی بر مدل "قلب سلیم" به مادران بر برخی متغیرهای فیزیولوژیک نوزادان نارس بستری در بخش‌های مراقبت ویژه نوزادان. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (12) :954-963

1- استادیار پرستاری، مرکز تحقیقات مراقبت‌های روان جامعه‌نگر، دانشکده پرستاری و مامایی حضرت فاطمه (س)، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران (نویسنده مسئول) ، zhadian@sums.ac.ir
2- کارشناس‌ارشد پرستاری مراقبت ویژه نوزادان، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- دانشیار آمار زیستی، مرکز تحقیقات کولورکتال، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4- استادیار طب نوزادی و پیرامون تولد، مرکز تحقیقات نوزادان، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
5- کارشناسی‌ارشد پرستاری کودکان، دانشکده پرستاری- مامایی حضرت فاطمه (س)، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
پیش‌زمینه و هدف: مادران دارای نوزاد بستری، نیازمند مراقبت جامع به‌ویژه مراقبت معنوی هستند. هدف این مطالعه تعیین تأثیر ارائه مراقبت معنوی مبتنی بر مدل "قلب سلیم" به مادر بر برخی متغیرهای فیزیولوژیک نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بود.
مواد و روش‌ها: 50 مادر دارای نوزاد نارس در دو بیمارستان به‌شیوه‌ دردسترس، انتخاب شدند. در نوبت اول، به‌طور تصادفی یک بیمارستان، گروه کنترل و بیمارستان دیگر، گروه مداخله تعیین شد. گروه مداخله، مراقبت معنوی مبتنی بر مدل "قلب سلیم" را در 4 جلسه‌ دریافت کرد. پس از هر جلسه، نوزاد تحت مراقبت کانگورویی قرار گرفت. تعداد تنفس، ضربان قلب و اشباع اکسیژن خون نوزاد، 10 دقیقه قبل، حین و 10 دقیقه بعد از مراقبت کانگورویی اندازه‌گیری شد. در گروه کنترل، مادران تنها مراقبت کانگورویی انجام دادند و داده‌ها از هر دو گروه بعد از مداخله جمع‌آوری شد. در نوبت دوم بیمارستان گروه کنترل به مداخله و بیمارستان گروه مداخله به کنترل تبدیل شد. آزمون‌های آماری من‌ویتنی، کای اسکوئرو آنالیز واریانس اندازه‌های تکراری استفاده شد.
یافته‌ها: ازنظر تنفس و ضربان قلب، الگوی تغییرات زمانی در هر جلسه و الگوی تغییرات بین جلسات اختلاف آماری معنی‌داری بین دو گروه مشاهده نشد (05/0P>). اما در اشباع اکسیژن خون، اختلاف آماری معنی‌دار مشاهده شد (05/0P<).
بحث و نتیجه‌گیری: ارائه مراقبت معنوی مبتنی بر مدل "قلب سلیم" به مادران، در بهبود اشباع اکسیژن خون نوزادان نارس بستری تأثیرگذار است. توصیه می‌گردد با ارائه مراقبت معنوی به مادران دارای نوزاد نارس، از فواید آن بر سلامت جسمی نوزاد سود ببریم.