دوره 21، شماره 9 - ( آذر 1402 )                   جلد 21 شماره 9 صفحات 678-676 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shamsikhani S, Hosseini M. MANDALA THERAPY: HOPE FOR THE FUTURE. Nursing and Midwifery Journal 2023; 21 (9) :676-678
شمسی خانی سهیلا، حسینی مهسا. ماندالا درمانی: امید آینده. مجله پرستاری و مامایی. 1402; 21 (9) :676-678

1- دکتری تخصصی پرستاری، دانشکده پرستاری شازند، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران (نویسنده مسئول) ، smahsahosseini99@gmail.com
سردبیر محترم،
از هنردرمانی می‌توان برای ادغام احساسات متناقض مانند اضطراب به‌منظور حمایت از عملکرد سالم در بیماری‌ها و موقعیت‌های مختلف استفاده کرد (1). ازجمله فن‌های مورداستفاده در هنر درمانی رنگ‌آمیزی ماندالا  است که امروزه بسیار موردتوجه محققین قرار گرفته است. در اکثر مطالعات اشاره‌ای به نحوه‌ی دقیق انجام رنگ‌آمیزی ماندالا و مراحل آن صورت نگرفته است و ازآنجاکه نبود اطلاعات کافی، خود می‌تواند سبب ایجاد اضطراب موقعیتی گردد؛ لذا پیشنهاد می‌شود که در مطالعات آتی از برنامه مداخله‌ای مدون جهت انجام رنگ‌آمیزی ماندالا استفاده گردد. همانند آنچه در پژوهش کاری و همکاران استفاده شده است. آن‌ها در مطالعه خود به بررسی اثربخشی انواع مختلف فعالیت‌های هنری ازجمله ماندالا درمانی در کاهش اضطراب دانشجویان پرداخته‌اند و به این منظور از یک برنامه مداخله‌ای مدون استفاده کرده‌اند که شامل آشنایی شرکت‌کنندگان با اهداف و فرآیند رنگ‌آمیزی، بالابردن سطح اضطراب موقعیتی، رنگ‌آمیزی و کاهش اضطراب و خاتمه جلسه و گرفتن بازخورد، است (2).
همچنین با توجه به اینکه در شبکیه چشم انسان دو نوع سلول حساس به نور شامل: سلول‌های مخروطی و سلول‌های استوانه وجود دارد. سلول‌های مخروطی علاوه بر سایر وظایف بینایی، وظیفه دید رنگی در شبکیه را نیز به عهده دارند (3) و به‌طورمعمول سلول‌های مخروطی چشم که مسئول دید رنگی هستند، در نور زیاد بیشتر فعالیت می‌کنند (4)، پس احتمالاً رنگ‌آمیزی در صبح یا در نور مصنوعی کافی اثرات بهتری نسبت به رنگ‌آمیزی در عصر، شب و یا نور کم داشته باشد. بنابراین پیشنهاد می‌شود در مطالعات آتی رنگ‌آمیزی در ابتدای صبح انجام شود.
در توضیح مکانیسم کانتراست رنگی این‌گونه بیان می‌شود که در شرایط با کانتراست بالا رنگ منطقه مرکزی به شدت و فرکانس فضایی رنگ‌های محیط آن بستگی دارد (5). هم‌چنین بر اساس ماهیت رنگ‌ها و توجه به این موضوع که رنگ‌های گرم تمایل به انبساط داشته و به بیرون تابیده می‌شوند و رنگ‌های سرد تمایل به انقباض داشته و به درون تابیده می‌شوند (6). لذا در رنگ‌آمیزی ماندالا به‌منظور برقراری تعادل و دست‌یابی به خود پنداره متعادل و کاهش اضطراب، و نیز درک بهتر رنگ‌های مورداستفاده از طریق ایجاد کنتراست بهتر بین رنگ‌ها، پیشنهاد می‌شود که شرکت‌کنندگان از رنگ‌های گرم (مانند قرمز) بیشتر در مرکز طرح‌واره‌های ماندالا و از رنگ‌های سرد (مانند آبی) در اطراف آن استفاده کنند.
 با توجه به تأثیرگذاری این روش در کاهش اضطراب و فاکتورهای روان‌شناختی در مطالعات مختلف و نظر به اینکه این روش؛ آسان، در دسترس و مؤثر است لذا پیشنهاد می‌شود در مطالعات آتی جهت بهبود تأثیرگذاری رنگ‌آمیزی ماندالا؛ نحوه رنگ‌آمیزی، زمان رنگ‌آمیزی و چگونگی آن موردتوجه محققین قرار بگیرد.

واژه‌های کلیدی: ماندالا درمانی، امید، کاهش اضطراب
نوع مطالعه: نامه به سردبیر | موضوع مقاله: متفرقه

فهرست منابع
1. Feen-Calligan H, Grasser LR, Smigels J, McCabe N, Kremer B, Al-Zuwayyin A, et al. Creating through COVID: Virtual art therapy for youth resettled as refugees. Art Therap 2023;40(1):22-30. [DOI:10.1080/07421656.2023.2172947]