دوره 22، شماره 1 - ( فروردین 1403 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 26-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 12317
Ethics code: IR.UMSU.REC.1402.141

Fathi B, Ghorbanzadeh S, Alinejad V, moradi Z, Firouzian S, Khanzadeh Z, et al . PREDICTORS OF EXCLUSIVE BREASTFEEDING INTENTION IN IRANIAN PREGNANT WOMEN: AN APPLICATION OF THEORY OF PLANNED BEHAVIOR. Nursing and Midwifery Journal 2024; 22 (1) :16-26
فتحی بهروز، قربانزاده سیما، علی نژاد وحید، مرادی زهرا، فیروزیان سمیرا، خانزاده زهرا، و همکاران.. پیشگویی‌کننده‌های قصد تغذیه انحصاری با شیر مادر در زنان باردار ایرانی: کاربردی از تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده. مجله پرستاری و مامایی. 1403; 22 (1) :16-26

1- گروه اقتصاد و مدیریت سلامت، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده تحقیقات بالینی،دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- کارشناسی ارشد، آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران کارشناسی ارشد، آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
3- استادیار، گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
4- کارشناسی ارشد، اپیدمیولوژی، مرکز بهداشت شهرستان ارومیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
5- دکتری، بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها، مرکز بهداشت شهرستان ارومیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
6- کارشناسی ارشد، مشاوره در مامایی، مرکز بهداشت شهرستان ارومیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
7- کارشناسی ارشد، آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
8- استاد، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، adidarloo@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول زندگی و تداوم آن به همراه غذاهای کمکی تا دوسالگی، مطمئن‌ترین، ارزان‌ترین و اثربخش‌ترین روش تغذیه کودکان است. علیرغم آثار و پیامدهای مثبت رفتار تغذیه انحصاری با شیر مادر روی سلامت کودک و مادر، بیشتر مادران از آن استقبال نمی‌کنند. تعیین عوامل مؤثر بر قصد رفتار تغذیه انحصاری با شیر مادر در اتخاذ این رفتار ضروری بوده و در این راستا استفاده از تئوری‌ها و مدل‌های تغییر رفتار کمک‌کننده است. لذا این مطالعه به‌منظور تعیین پیشگوی کننده­های قصد رفتار تغذیه انحصاری با شیر مادر بر اساس تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده در زنان باردار شهر ارومیه انجام گرفت.
مواد و روش کار: این مطالعه توصیفی‌ از نوع مقطعی-همبستگی بر روی 200 مادر باردار مراجعه‌کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر ارومیه انجام گرفت. نمونه‌ها به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از یک پرسشنامه روا و پایا شامل سؤالات دموگرافیک، آگاهی، سازه‌های تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و استنباطی در نرم‌افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
یافته‌ها: مطالعه آشکار کرد که بین قصد تغذیه انحصاری با شیر مادر و آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی و کنترل رفتاری درک‌شده همبستگی مثبت و معنادار آماری وجود داشت. تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده 6/34 درصد از واریانس قصد رفتاری را پیشگویی کرد و هنجارهای انتزاعی (01/0p <،527/0= β) و آگاهی (05/0p <،136/0 β=) قوی‌ترین پیشگویی‌کننده‌ها بودند.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه، تأثیر آگاهی و هنجارهای انتزاعی را بر قصد تغذیه انحصاری با شیر مادر زنان باردار شهر ارومیه تائید کرد. لذا به نظر می‌رسد به‌منظور بهبود سلامت زنان، کودکان و ترویج تغذیه انحصاری با شیر مادر می‌توان در برنامه‌های آموزشی نقش این عوامل را مدنظر داشت.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت