دوره 10، شماره 1 - ( فروردین- اردیبهشت 1391 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abedi H A, Salimi S, Feizi A, Safari Vaghasloo S. ASSESSMENT OF RELATIONSHIP BETWEEN SELF-EFFICACY AND SELF- CARE IN COPD PATIENTS. Nursing and Midwifery Journal 2012; 10 (1)
عابدی حیدرعلی، سلیمی صالح، فیضی آرام، صفری وقاصلو سمیرا. بررسی ارتباط بین خود کارآمدی و خود مراقبتی در بیماران مبتلا به COPD. مجله پرستاری و مامایی. 1391; 10 (1)

بررسی ارتباط بین خود کارآمدی و خود مراقبتی در بیماران مبتلا به COPD     دکتر حیدرعلی عابدی [1] ، دکتر صالح سلیمی [2] ، دکتر آرام فیضی [3] ، سمیرا صفری وقاصلو [4] *     تاریخ دریافت 26/06/1390 تاریخ پذیرش06/09/1390     چکیده   پیش زمینه و هدف: با توجه به اهمیت بیماری مزمن انسدادی ریه و نقش عوامل مختلف در خود مراقبتی بیماران مزمن انسدادی ریه، مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه بین خود کارآمدی و خود مراقبتی در بیماران مبتلا به COPD انجام گرفته است.   مواد و روش کار: در این پژوهش که از نوع توصیفی- همبستگی بود، 62 بیمار مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریوی بستری در بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1390 با استفاده از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. بعد از تعیین روایی و پایایی پرسش‌نامه‌ها و تکمیل فرم رضایت شرکت در مطالعه، پرسش‌نامه‌های جمعیت شناختی، خود کارآمدی و خود مراقبتی، جهت تکمیل به بیماران داده شد. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در SPSS نسخه 18 تحلیل شدند.   یافته‌ها: میانگین نمره خود مراقبتی در محدوده قابل اکتساب 140-34، 56/69 بود. یعنی پاسخگویان در حد متوسط، رفتارهای خود مراقبتی را انجام می‌دادند. همچنین میانگین نمرات خود کارآمدی در محدوده قابل اکتساب 175-35، 93/76 بود. نتایج حاصل از تست کای اسکوئر نشان دهنده ارتباط مثبت بین برنامه‌های خود کارآمدی با خود مراقبتی در بیماران مبتلا به COPD می‌باشد، به طوری که با افزایش خود کارآمدی، رفتارهای خود مراقبتی نیز افزایش می‌یابد (02/0 = p ).   بحث و نتیجه گیری : با توجه به توان بالای عوامل خود کارآمدی در پیش بینی انجام رفتارهای خود مراقبتی و نیز پایین بودن سطح خود کارآمدی در این بیماران، در برنامه ریزی‌های آموزشی جهت ارتقای رفتارهای خود مراقبتی آن‌ها باید توجه بیشتری به تقویت عوامل کمک کننده به خصوص خود کارآمدی بشود.   کلید واژه‌ها: خود کارآمدی، خود مراقبتی، بیماری مزمن انسدادی ریه     دوماهنامه دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه، دوره دهم، شماره اول، پی در پی 36، فروردین و اردیبهشت 1391، ص 74-68     آدرس مکاتبه : اصفهان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان ، تلفن: 09148838390   Email: samirasafari30@yahoo.com   این مقاله برگرفته از پایان نامه دانشجویی کارشناسی ارشد می باشد.   [1] دکتری پرستاری، دانشیار گروه پرستاری دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان (اصفهان)   [2] استادیار، مدیر گروه کارشناسی پرستاری دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارومیه   [3] دکتری پرستاری، استادیار دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه   [4] دانشجوی کارشناسی ارشد گرایش داخلی جراحی، دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان (اصفهان) . عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان (اصفهان) . (نویسنده مسئول)   5 Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)  6 Global Institute Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD)