دوره 10، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1391 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirmolaei T, AmelValizadeh M, Mahmoodi M, Tavakol Z. THE EFFECT OF POSTPARTUM HOME CARE ON MATERNAL PRACTICES IN INFANT CARE. Nursing and Midwifery Journal 2012; 10 (3)
میرمولایی طاهره، عامل ولیزاده مهرنوش، محمودی محمود، توکل زینب. بررسی تأثیر ارائه مراقبت‌های پس از زایمان در منزل بر عملکرد مادران در مراقبت از نوزاد. مجله پرستاری و مامایی. 1391; 10 (3)

بررسی تأثیر ارائه مراقبت‌های پس از زایمان در منزل بر عملکرد مادران در مراقبت از نوزاد     سیده طاهره میرمولایی [1] ، دکتر مهرنوش عامل ولیزاده [2] ، دکتر محمود محمودی [3] ، زینب توکل [4] *     تاریخ دریافت: 22/01/1391 تاریخ پذیرش: 10/03/1391     چکیده   پیش زمینه و هدف: مادران اولین مراقبت کنندگان نوزادان هستند. هر عاملی که روی مادر تأثیر بگذارد، نوزاد و در نتیجه بهداشت جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هد ف از انجام این مطالعه تعیین تأثیر ارائه مراقبت‌های پس از زایمان در منزل بر عملکرد مادران در مراقبت از نوزاد می‌باشد.   مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت مداخله‌ای، بر روی 200 مادر مراجعه کننده به مرکز بهداشت اکبرآباد که به صورت تصادفی در قالب 2 گروه 100 نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند، انجام شد. گروه کنترل، مراقبت‌های پس از زایمان را از مرکز بهداشت و گروه مداخله این مراقبت‌ها را در منزل خود دریافت کردند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه، چک لیست، نمودارهای رشد و تکامل، فشارسنج، ترازوی نوزاد، ترمومتر، و متر نواری بود. پرسش‌نامه حاوی داده‌های مرتبط با مشخصات دموگرافیک واحدها و نحوه عملکرد مادران در مراقبت از نوزاد بوده و با مراجعه به منازل آن‌ها ،تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نسخه 18 نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و استنباطی (آزمون‌های کای اسکوئر، من ویتنی یو و ویلکاکسون) استفاده شد. سطح معنی داری آزمون‌ها 5 درصد در نظر گرفته شد.   یافته‌ها: اکثریت مادران در گروه سنی 29-20 سال و بیشتر آن‌ها نخست زا بودند (59%). میانگین نمره عملکرد مادران در مراقبت از نوزاد، پس از انجام مداخله در گروه ویزیت منزل (00/2 ± 59/11) و کنترل (25/2 ± 58/9) اختلاف آماری معنی داری داشت (001/0> p ). عملکرد مادران در ابعاد تغذیه با شیر مادر، مراقبت از بند ناف، مصرف مکمل، استفاده از پستانک و مواجهه با دود سیگار بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری داشت اما در مورد قنداق کردن، استفاده از شیر کمکی بین دو گروه تفاوت معنی دار نبود.   بحث و نتیجه گیری: ارائه مراقبت‌های پس از زایمان، در منزل تأثیر مثبتی بر عملکرد مادران در نگهداری از نوزاد خود دارد، بنابراین می‌توان این نوع از ارائه مراقبت‌ها را به مسئولین بهداشتی پیشنهاد کرد.   کلید واژه‌ها: مراقبت‌های پس از زایمان، ویزیت منزل، عملکرد مادران، مراقبت از نوزاد   این مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد می باشد.   دو ماهنامه دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه، دوره دهم، شماره سوم، پی در پی 38، مرداد و شهریور 1391، ص 448-440     آدرس مکاتبه: تهران، میدان توحید، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دپارتمان مامایی، کد پستی: 1419733171   تلفن: 09131882963   Email: tavakolz@razi.tums.ac.ir   این کار آزمایی بالینی با شماره IRCT201009204785N1 به ثبت رسیده است.   [1] دانشجوی دکترای تخصصی بهدشت باروری، عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران   [2] استادیار اپیدمیولوژی، عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران   [3] استاد آمار، عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران   [4] کارشناس ارشد مامایی دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران(نویسنده مسئول)