دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1385 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 194-184 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

محبی نوبندگانی زینت، مرباغی اکرم، ملک زاده جانمحمد، نجفی دولت آباد شهلا. مطالعه تاثیرورزش پیاده روی بر میزان چربی های سرم خون مددجویان مبتلا به هیپرکلسترولمی. مجله پرستاری و مامایی. 1385; 4 (4) :184-194

URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-23-fa.html


چکیده:   (12222 مشاهده)
  مقدمه: بیماری شریان کرونری شایع­ترین بیماری قلبی-عروقی و یکی از علل اصلی مرگ در دنیا بوده به طوریکه 35% مرگ و میرها در دنیا ناشی از این بیماری می­باشد. هیپرکلسترولمی و عدم فعالیت فیزیکی به ترتیب 30 تا 40 درصد و 10 تا 20 درصد سبب بیماری کم خونی کرونر قلب می­شوند. ورزش یکی از مهم­ترین روش­های درمان هیپرکلسترولمی می­باشد. لذا این مطالعه به منظور تعیین تاثیر پیاده روی بر چربی­های خون افراد هیپرکلسترولمیک انجام گرفت.   مواد و روش: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی بوده که با هدف تعیین تاثیر ورزش پیاده­روی بر میزان چربی­های سرم خون مددجویان مبتلا به هیپرکلسترولمی مراجعه کننده به درمانگاه شهید مفتح شهر یاسوج انجام گردیده است. نمونه­ای پژوهش 80 مددجوی مبتلا به هیپرکلسترولمی (40 زوج همگون از نظر سن و جنس) بودند که به صورت تصادفی 40 نفر در گروه شاهد و40 نفر در گروه تجربی قرار گرفتند. جنس، سن و تحصیلات نمونه­ها ثبت قد و وزن هر کدام مورد سنجش قرار گرفت. به افراد گروه تجربی در مورد نحوه پیاده روی (طبق جزوه آموزشی راهنمای پیاده­روی) هفته­ای سه بار، هر بار به مدت 20 تا 30 دقیقه و ثبت آن آموزش داده شد و یادآوری گردید که برنامه­های آموزش داده شده را به مدت 8 هفته اجرا کنند. قبل از شروع و 8 هفته پس از مطالعه از افراد هر گروه خون­گیری و میزان­های انواع کلسترول و تری­گلیسرید اندازه­گیری شد. میزان رعایت موارد آموزش داده شده در گروه تجربی با استفاده از برگه ثبت پیاده روی بر حسب دفعات و مدت زمان انجام پیاده روی بررسی و نمونه­ها به سه طبقه رعایت کامل، ناقص و عدم رعایت پیاده روی تقسیم شدند. موارد عدم رعایت از آنالیز آماری حذف گردید. حدود اطمینان 95% در این مطالعه به عنوان معیار معنی داری آزمون­های آماری به کار رفت. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون­های توصیفی ، تی زوجی و مستقل استفاده گردید.   یافته­ها: یافته­ها نشان داد که 5/57% از افراد هر گروه مرد وبقیه زن بودند. بعلاوه میانگین و انحراف معیار سن افراد گروه تجربی 3/12 ± 40 سال و شاهد 7/12 ± 9/39 سال بود. میانگین و انحراف معیار کلسترول تام، اچ. دی. ال، ال. دی. ال و تری گلیسرید سرم نمونه­های پژوهش در بدو شروع ورزش به ترتیب 6/22 ± 44/233، 09/7 ± 5/22، 7/26 ± 11/164، 4/111 ± 4/236 میلی­گرم در دسی لیتر و بعد از مداخله ارقام فوق به ترتیب 9/38 ± 3/216، 2/10 ± 9/24، 5/34 ± 2/148، 4/132 ± 220 میلی­گرم در دسی لیتر بود، که فقط اختلاف بین میانگین کلسترول تام و ال. دی. ال قبل و بعد از مداخله معنی­دار بود. مقایسه میانگین و انحراف معیار کلسترول تام، HDL و تری­گلیسرید گروه رعایت کامل قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی­داری را نشان داد در حالی که در گروه رعایت ناقص تنها اختلاف تری­گلیسرید قبل و بعد از مداخله معنی­دار شد. در ضمن مقایسه مقادیر کلسترول تام، اچ. دی. ال و ال. دی. ال قبل و بعد از مداخله در دو گروه تجربی و شاهد با یکدیگر تفاوت معنی­داری نداشتند.   بحث و نتیجه­گیری: در صورتی که پیاده­روی به صورت یک ورزش منظم انجام گیرد می­تواند باعث کاهش میزان کلسترول مضر و افزایش کلسترول مفید خون شده و در نتیجه افراد را از ابتلا به هیپرکلسترولمی و ابتلا به بیماری­های قلبی- عروقی محفوظ دارد.
متن کامل [PDF 224 kb]   (2377 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پرستاری و مامایی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Nursing And Midwifery Journal

Designed & Developed by : Yektaweb