دوره 18، شماره 1 - ( فروردین 1399 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 68-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi M, simi Z, molavi S, Mohammadi , B, Aghayousefi A. COMPARISON OF EMOTIONAL INTELLIGENCE, ATTACHMENT STYLES, AND RESILIENCE AMONG TEENAGERS BORN WITH TWO METHODS OF CESAREAN SECTION AND VAGINAL DELIVERY. Nursing and Midwifery Journal 2020; 18 (1) :58-68
مخلوق محسن، سیمی زهرا، مولوی شهلا، محمدی بهناز، آقایوسفی علیرضا. بررسی مقایسه‌ای هوش هیجانی، سبک‌های دلبستگی و تاب‌آوری در بین نوجوانان متولدشده با دو روش زایمان طبیعی و سزارین. مجله پرستاری و مامایی. 1399; 18 (1) :58-68

1- کارشناس ‎ارشد روان‎شناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران
2- کارشناس‎ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه علامه طباطبایی تهران، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، z.simin00@yahoo.comahoo.c
3- دکترای تخصصی روان‎شناسی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
4- کارشناس‎ ارشد روان‎شناسی ‎بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، بوشهر، ایران
5- دکترای تخصصی روان شناسی، دانشیار روانشناسی. دانشگاه پیام نور. تهران. ایران
پیش‌زمینه و هدف: یکی از مهم­ترین هدف­های روان­شناسی مثبت، شناسایی متغیرها و روش‌هایی است که بر بهزیستی و سلامت روانی تأثیر دارد و موجب زندگی بهتر و سازگاری انسان با زندگی و تهدیدات زندگی می­شود. ازجمله ویژگی­ها و توانمندی­هایی که در روان­شناسی مثبت­گرا اهمیت بسزایی دارد، می­توان به هوش هیجانی، سبک­های دلبستگی و تاب‌آوری اشاره کرد و نوع زایمان (طبیعی و سزارین.) می­تواند بر این متغیرها تأثیرگذار باشد. لذا پژوهش حاضر باهدف مقایسه­ هوش هیجانی، سبک­های دلبستگی و تاب­آوری در بین نوجوانان متولدشده با دو روش زایمان طبیعی و سزارین صورت پذیرفت. روش کار: روش پژوهش تحلیلی و از نوع ‎مقایسه‎ای است. جامعه آماری کلیه‎ی دانش‎آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان ممسنی مشغول به تحصیل در سال 98-1397 بود که با روش نمونه‎گیری خوشه‎ای تعداد 60 نفر به‌عنوان حجم نمونه (30 نفر با زایمان طبیعی و 30 نفر سزارین) تعیین شدند. گردآوری اطلاعات از طریق پرسش‎نامه‎های تاب‎آوری کانرو دیویدسون (2003)، هوش هیجانی بار آن (1997) و سبک­های دلبستگی کولینزورید (1990) انجام شد. داده‎های جمع‌آوری‌شده با استفاده از روش تحلیل واریانس یک‎راهه (آنوا) و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-22 تجزیه‌وتحلیل شدند. یافته‎ها: یافته‎های پژوهش نشان ‎داد بین هوش هیجانی دو گروه زایمان طبیعی و سزارین تفاوت معناداری وجود دارد (p . به‌طوری‌که میانگین (و انحراف معیار) هوش هیجانی در گروه زایمان طبیعی 321 (21) و سزارین 89/307 (69/21) نشان داد هوش هیجانی گروه زایمان طبیعی بیشتر از سزارین است. همچنین نتایج نشان داد بین سبک‎های دلبستگی ایمن در بین گروه زایمان طبیعی 43/13 (27/4) و سزارین 46/12 (3/2)، اجتنابی در بین گروه زایمان طبیعی 2/12 (12/3) و سزارین 24/13 (83/2)، اضطرابی در بین گروه زایمان طبیعی 79/15 (02/4) و سزارین 17/14 (07/5) و تاب‎آوری در بین گروه زایمان طبیعی 03/75 (66/14) و سزارین 71/69 (39/20) در بین دو گروه تفاوت معنادار آماری وجود نداشت (25/0=P). نتیجه‎گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر می­تواند گفت که تجربه فیزیولوِژیکی نوع زایمان می­تواند بر ویژگی­های روان‌شناختی مانند هوش هیجانی تأثیر داشته باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی